INSPIRATIE

‘Op klompen door de dessa’ is een onderdompeling in het leven van een oud-Indiëganger en vertelt het verhaal over Nederlandse dienstplichtige soldaten die vlak na de Tweede Wereldoorlog in Indonesië werden ingezet om het gezag over de voormalige kolonie Nederlands-Indië te herstellen. Dit optreden mondt uit in een guerrilla-oorlog.

Jonge soldaten, maar liefst 200.000 in getal, stortten zich – nauwelijks voorbereid op hun zware taak – in een dekolonisatieoorlog die wel 4 jaar duurde. Was het uit kameraadschap en vaderlandsliefde dat ze vertrokken naar ‘De Oost’? Of was er geen sprake van een keuze en kwamen ze simpelweg op voor ‘hun nummer’? Bij hun thuiskomst in Nederland werden ze vaak geconfronteerd met onbegrip van hun naasten. Ervaar hoe ze desondanks hun leven weer oppakten en invulling gaven.

BRONMATERIAAL

Tijdens onze immersieve ervaring wordt gebruik gemaakt van authentiek archiefmateriaal dat met de grootste zorg door onze collectieonderzoekers is samengesteld.

IMMERSIEF THEATER

Immersief theater is één van de snelst groeiende vormen van live entertainment. In deze innovatieve vorm zorgt een driedimensionale decor, beeld, licht en geluid voor een unieke ervaring van elke bezoeker. In deze ervaring loop je een unieke, voor deze ervaring speciaal gecreëerd, 360-graden decor waarin je het verhaal volledig kunt ondergaan. Dit maakt van toeschouwers deelnemers die uitgedaagd worden zelf op onderzoek uit te gaan. We maken niet van echt te onderscheiden replica’s van gedigitaliseerd archiefmateriaal zoals brieven, dagboeken en fotoalbums die je mag voelen en aanraken – en samen met de acteurs het verhaal vertellen. Een nieuw genre binnen het Nederlandse theaterlandschap: een innovatieve manier van theater maken met de unieke combinatie van locatietheater en gaming-elementen. Met een beperkte capaciteit van maximaal 48 deelnemers loopt het publiek zelf door de ruimte heen om de wereld van het verhaal te ontdekken. Tijdens de uitvoering houden wij rekening met de dan geldende richtlijnen van het RIVM voor de culturele sector.

Let op: dit betreft dus geen theatervoorstelling met vaste stoelen, maar een unieke ervaring waarbij je zelf door het decor heen loopt. We raden je daarom aan makkelijke schoenen te dragen.

‘Op klompen door de dessa’ is een initiatief van Danny van Zuijlen (Studio Immersief) en Ton Offerman.

STUDIO IMMERSIEF

Studio Immersief staat onder leiding van Danny van Zuijlen. Hij produceerde o.a. de muziektheatervoorstellingen Zing nog eens, Louisette!, Liedjes van Louis Davids, Happy Days en Land of Hope & Glory. Na een bezoek aan het Londense immersive theatre gezelschap Punchdrunk is hij betoverd geraakt door het genre immersief theater. In samenwerking met afgestudeerde gamedesigners van de HKU maakte hij Tracing Thomas: een immersieve theatergame van 3 uur en 18 acteurs. Tussen 2018 en 2019 speelde deze productie in totaal 25 keer op de unieke erfgoedlocaties Forteiland IJmuiden en Fort 1881 te Hoek van Holland. Van Zuijlen voelt zich aangegrepen door verhalen die Nederland gevormd hebben: een historische invalshoek in een nieuw jasje zetten.

Met Studio Immersief wil ik investeren in de talenten van nu. Het verbinden van een ‘oude’ theaterwereld en de relatief jonge gaming sector vind ik heel interessant. Door actief samen te werken en oude tradities en moderne ontwikkelingen samen te voegen bereiken we het publiek van de toekomst.

Danny van Zuijlen