STUDIO IMMERSIEF

Bij Studio Immersief maken we immersieve belevenissen. We nodigen ons publiek uit op avontuur te gaan in onze gecreëerde werelden.

Studio Immersief produceert en coproduceert immersieve producties voor een divers publiek. Via een driedimensionaal decor, VR, AR, beeld, licht & geluid en acteurs bouwen we aan een innovatieve manier van theater maken. Dit in combinatie met een toffe locatie, nieuwe technologieën en gaming-elementen.

Studio Immersief staat onder leiding van Danny van Zuijlen. Tijdens een bezoek in Londen raakt hij betoverd door het genre immersive theatre: een bijzondere theatervorm waarin het publiek ondergedompeld wordt in de wereld van het verhaal. Waar publiek bij ‘normale’ theatervoorstellingen passief op een stoel het verhaal ervaart loopt men nu door het verhaal heen en is onderdeel van de beleving.

Hij besluit hij zich te gaan richten op deze nieuwe vorm van theater, en in combinatie met gamedesigners van de HKU en theatermakers produceert hij in 2018 de immersive theatre voorstelling Tracing Thomas op Forteiland IJmuiden. In 2019 is deze voorstelling succesvol in reprise gegaan op Fort 1881 te Hoek van Holland. In 2021 volgt Op klompen door de dessa en Diner aan zee.

Zie de nieuwste producties van Studio Immersief op www.studioimmersief.nl

Met Studio Immersief wil ik investeren in de talenten van nu. Het verbinden van een ‘oude’ theaterwereld en de relatief jonge gaming sector vind ik heel interessant. Door actief samen te werken en oude tradities en moderne ontwikkelingen samen te voegen bereiken we het publiek van de toekomst.

Danny van Zuijlen

INSPIRATIE

‘Op klompen door de dessa’ is een onderdompeling in het leven van een oud-Indiëganger en vertelt het verhaal over Nederlandse dienstplichtige soldaten die vlak na de Tweede Wereldoorlog in Indonesië werden ingezet om het gezag over de voormalige kolonie Nederlands-Indië te herstellen. Dit optreden mondt uit in een guerrilla-oorlog.

Jonge soldaten, maar liefst 200.000 in getal, stortten zich – nauwelijks voorbereid op hun zware taak – in een dekolonisatieoorlog die wel 4 jaar duurde. Was het uit kameraadschap en vaderlandsliefde dat ze vertrokken naar ‘De Oost’? Of was er geen sprake van een keuze en kwamen ze simpelweg op voor ‘hun nummer’? Bij hun thuiskomst in Nederland werden ze vaak geconfronteerd met onbegrip van hun naasten. Ervaar hoe ze desondanks hun leven weer oppakten en invulling gaven.

BRONMATERIAAL

Tijdens onze immersieve ervaring wordt gebruik gemaakt van authentiek archiefmateriaal dat met de grootste zorg door onze collectieonderzoekers is samengesteld. Dit materiaal komt o.a. uit het Netwerk Oorlogsbronnen, Indisch Herinneringscentrum, Tresoar en het Nationaal Archief.

IMMERSIEF THEATER

Immersief theater is één van de snelst groeiende vormen van live entertainment. In deze innovatieve vorm zorgt een driedimensionale decor, beeld, licht en geluid voor een unieke ervaring van elke bezoeker. In deze ervaring loop je een unieke, voor deze ervaring speciaal gecreëerd, 360-graden decor waarin je het verhaal volledig kunt ondergaan. Dit maakt van toeschouwers deelnemers die uitgedaagd worden zelf op onderzoek uit te gaan. We maken niet van echt te onderscheiden replica’s van gedigitaliseerd archiefmateriaal zoals brieven, dagboeken en fotoalbums die je mag voelen en aanraken – en samen met de acteurs het verhaal vertellen. Een nieuw genre binnen het Nederlandse theaterlandschap: een innovatieve manier van theater maken met de unieke combinatie van locatietheater en gaming-elementen. Met een beperkte capaciteit van maximaal 48 deelnemers loopt het publiek zelf door de ruimte heen om de wereld van het verhaal te ontdekken. Tijdens de uitvoering houden wij rekening met de dan geldende richtlijnen van het RIVM voor de culturele sector.

Let op: dit betreft dus geen theatervoorstelling met vaste stoelen, maar een unieke ervaring waarbij je zelf door het decor heen loopt. We raden je daarom aan makkelijke schoenen te dragen.